Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2009 13:49 - Америка пасти да яде
Автор: kirilstankov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2214 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 06.07.2009 14:34


Някъде много на запад от нас се намира САЩ. Страната на неограничените възможности. Там, на онзи континент, почти всичко е въаможно, почти за всеки - Американската Мечта. Възможно е 8 години да управлява човек с коефициент на интелигентност близък до този да средно обучено куче, възможно е и да го смени тъмнокож, в когото се влюбват хиляди американки с наднормено тегло, след като хваща муха в пряко предаване... Веселба.

Само че американците сега могат само да ни завиждат. България ги надмина на 5 юли 2009 г.  (мечтата на Тодор Колев се "преизпълни"), защото тук не само "почти", а буквално всичко е възможно.

Първо, оказва се, че България е невероятно богата страна. След 20 години крадене е останало още. Даже докато седя и пиша това пред мен се е изпъчил един баир, който ме дразни с недоизсечената си гора. Оказва се също, че кандидати за следващите четири години грабене има в изобилие. Сега им предстои да съставят "кабинет".

Второ, какви ти неограничени възможности има в Америка? Та тук възможностите са не само безкрайни, а и неограничено абсурдни. Доскоро България се "управляваше" от безработен комсомолец с леки рокерски наклонности, бивш цар-клептоман със силна привързаност към хазарта и не дотам ясно чувство за време, а след около месец ще се управлява от пожарникар-охранител с образователен ценз малко по-нисък от този на бившия си колега от Америка (кучето в случея е каракачанска овчарка, а те - като знаем - са малко инати).

Снощи, на пресконференцията си в НДК, пожарникаря обяви на "момчетата" си, че могат да се поотпуснат и да празнуват една нощ. Няма да има пожари, забранил ги е. После се хващат на работа. Почват да ловят лошите моментално. "Ще има присъди, ще има и повдигнати обвинения". Не стана ясно дали в този ред... Затова уточини, че ако искате да знаете повече, трябва да идем "утре в 12 на обяд на метрото". Само дето не каза на кой от двата несвързани ръкава на метрото да се представим и дали да си носим оръжие или той ще ни раздаде...

Оказа се, също, че политическата ситуация така яко се променила за една нощ, че просто нямало как сега бившия охранител на Живков да не стане министър-председател. Би било безотговорно. И първо ще промени изборния закон - сигурно с увеличение на мандата на 30 години и забрана на многопартийната система. Подобно на случилито се през 1933 година в Германия ("България над всичко", каза бат" Бойко - приликата сигурно е случайна). Най-вероятно ще бъде задължително в кръчмите да се поставят портрети на вожда, който с зоркия си и строг поглед ще следи за спазването на противопожарните правила и хвърлянето на фасовете в метални кошчета.

По подобие на Америка, българсият гласоимеещ посочи победителя в тези избори на емоционална основа. Да махнем червените и турците! На всяка цена! Ала за разлика от там избра не човек, който има шанс да обърне посоката, а просто поредния лъже-месия. Всички знаем, че всички са маскари, ама тоя още не сме го гледали, що да не пробваме?

За съжаление нямаше алтернатива. Ама никаква. Цели 4 часа от екрана ни говореха хора със сериозни психически проблеми. Един ни плаши със приватизация, друг с гражданска война на етническа основа, трети с ново потурчване. Омразата витае във въздуха на НДК, но няма кой да я хване и да я смачка в ефир като Барак Обама. Нашите лидери са по-едрички и малко по-трудно подвижни. Ако не дай си боже някоя муха досажда - има си "момчета" с патлаци да се справят с нея.

В Дупница двама феодали-убийци печелят над 60% от гласовете. Къде ти това в Америка. Все едно навремето да бяха пуснали Ал Капоне да се пробва за президент. Или пък в Америка 100000 Азърбейджанци (например) да гласуват отвъд граница и да "вкарат" десетина сенатора.

Обаче, за разлика от нашите "журналисти" (които се скъсаха да поздравявят новия месия), в Америка забелязват някои неща. Характеристиката, която Ню Йорк Таймс прави на пожираникаря с "генералски" ранг е недвусмислена. Момчето обича грубия изказ, пурите и черни кожени якета. Дали ще се намери някои в България, който да каже открито, че ни предстоят четири година на тоталитарно, автократично управление, каквото не е имало от 1989 година насам? Или... май на никой не му пука?

Добре само, че Волен Сидеров не стана премиер. Щеше да премахне двойното гражданство, и така американците нямаше да могат да имигрират в България - страната с абсурдно неограничени възможности.

Америко, пасти да ядеш!



Гласувай:
1



1. buket - Що, приятно си е четивото...
06.07.2009 14:00
Хей, това че сме подкрепили някой,не значи че няма да му търсим косури. Поне това не е трудно.:) но е и от полза.
цитирай
2. apolos - И аз споделях твоето мнение...
07.07.2009 01:14
...доскоро. Но все пак трябва да имаме предвид, че този избор се случи заради абсолютната неадекватност на останалите български партии. Със съжаление трябва да кажа, че и Синята коалиция бе една от тях. Положителните резултати, обаче аз намирам в това, че партиите са значително по-малко от очакваните, че ДПС са вън от властта и че собствената креатура на властимащите се обърна срещу тях. В идното правителство силно се надявам, че няма да е важно толкова кой е премиер, колкото какви са хората, които стоят зад него.
цитирай
3. kleotemida - Как съм те пропуснала "тарапаната" тук?
30.01.2013 13:10
"Характеристиката, която Ню Йорк Таймс прави на пожираникаря с "генералски" ранг е недвусмислена."

Е, 4 години по-късно виждаме, че и не пропуснаха да се възползват от тази недвусмислена характеристика.

Бог да пази България в оставащите 6 месеца.
А след тях... (ако Бойко спечели пак) и терминал 2...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kirilstankov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 141798
Постинги: 12
Коментари: 119
Гласове: 127
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930