Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2014 14:27 - Отворено писмо до г-н Радан Кънев
Автор: kirilstankov Категория: Политика   
Прочетен: 3574 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 04.12.2014 16:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Отворено писмо до г-н Радан Кънев,
Председател на ДСБ

 

 

Г-н Кънев,

Пиша ви като гражданин, избирател и симпатизант на ДСБ дълги години. Обръщам се към вас като лице на РБ, но и защото доскоро смятах, че сте личност, на която може да се вярва. Другите ви партньори в РБ отдавна са доказали безличието си.

Останах в недоумение след изказването Ви по повод назначаването на Слави Бинев на поста председател на комисията по култура и медии. Вие престъпихте много ваши обещания от предизборната кампания и досега бях склонен да ги преглътна, в името на участието на РБ в правителството, с надеждата, че Вие и вашите колеги можете да внесета нотка на нормалност и реализъм в настоящите парламент и правителство.

Но не мога да приема, че Вие можете да преглътнете това назначение. По наглостта си то не е различно от това на Делян Пеевски, което доведе до протестите и предсрочните избори. Има група хора в тази нещастна държава, които са решили, че могат да се гаврят с народа, с избирателите, по най-безочлив начин. Повторното назначаване на Вежди Рашидов за министър на културата е не по-малко скандално, впрочем. Има и не малко други неща в този парламент и правителство, които възмущават и показват, че реална промяна няма да има. Но това безочие преминава всякаква граница.

Ето няколко цитата от програмата на РБ:
-
Премахване на медийните монополи и прозрачност на медийната собственост, като гаранция за свободата на словото;
- Прекратяване на практиките на натиск върху медиите;
-
Прозрачност и публичност на собствеността и контрол върху медиите;
-
Създаване условия за силни и независими обществени медии;
- Утвърждаване развитието на културата като основен приоритет;
- Обособяване на четири основни направления в сектор култура: културно-историческо наследство, художествено творчество и обичаи, културни и творчески индустрии и културни идентичности и езици;

Как точно ще се борите за тези принципи ако приемате назначението на Бинев? Разбирате ли всъщност какво означава това назначение? Още по-голяма чалгарщина в културата. Не стига ли положението до което българските творци са доведени? Не стига ли обезличването на българската култура, превръщането и в ООД, унизителните бюджети и скандали? Как загърбвате протеста на БНТ и БНР – институции, крепящи гражданското общество в България, може би единствените наистина независими медии? И най-лошото – изборът на Бинев на този пост означава, че не само не можем да се надяваме на промяна, а трябва да очакваме по-лошо!

Вие и РБ сте (или бяхте) надеждата на хиляди хора, нормални хора, които въпреки абсурда в България, са решили да живеят, да оцеляват тук. С бездействието си след избора на Бинев Вие не можете повече да представлявате вашите избиратели. Защото, сигурен съм, нито един от тях не е съгласен с неговото назначение. РБ извършва политическо самоубийство в момента. Аз, и много от моите познати, няма да гласуваме отново за РБ на следващите избори, това не Ви ли е ясно? Освен ако не извършите една смела политическа постъпка. Оправдана ли е цената на вашето „отстъпление“? Искате ли и вие да се превърнете в политическа еднодневка?

Но тук не става въпрос за вас, а за една много по-голяма група от хора – тези, които не са изгубили вярата, че все пак, след 25 години, нещо добро може да се случи в България. Уви, вие убивате тази вяра. А нямате право. Бъдете смел и честен и напуснете правителството. Какво от това, че такова действие може да го свали? Ще има нови избори (които ще струват по-малко, отколкото хора като Бинев и подобните му ще откраднат през този мандат). И може би, ако направите това, вие ще имате повече гласове и повече влияние в следващото Народно Събрание. Може би...

Не разбирате ли (сигурен съм, че да) колко е отчайващо положението тук? И както Сашо Морфов казва – трябва бунт. Не, Вие не можете да призовете към бунт, но направете своя личен избор – дали да останете запомнен като поредната лъжа в българското дясно, или като бунтар – каквото и да ви струва това.

Ако не направите това, Вие ще затвърдите мнението, че реално нямате позиции и влияние в това правителство и парламент. Стотиците хиляди гласували за вас вероятно няма да ви простят. И най-вероятно просто няма да гласуват на следващите избори, изобщо, не само за РБ или ДСБ. Което ще е катастрофално! Намерете сили в себе си, убедете и колегите си от РБ и направете необходимото. Ако те не са съгласни, което ми се струва много възможно – напуснете Вие! Не ни обричайте на духовен глад, на отчаяние и апатия. Не обричайте и младите в тази измислена държава на вегетативно живуркане. Тук наистина има нужда от кардинален обрат – в политиката, в мисленето ни, в поведението ни и в ценностната ни система. Имате голям шанс – да го поведете.

 
С много малко надежда,

Кирил Станков




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. fischerski - да дееее
25.12.2014 20:23
"Как точно ще се борите за тези принципи ако приемате назначението на Бинев? Разбирате ли всъщност какво означава това назначение? Още по-голяма чалгарщина в културата."Нещо в същия дух за простащината и дебилщината в образованието?? Нещо в същия дух за другаря ВАШ министерин Тодор Танев,другарю симпатизант и избирател на РБ ?!?!?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kirilstankov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 141284
Постинги: 12
Коментари: 119
Гласове: 127
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031